Maitohapposäilöntä ja hapantuotteet

Maitohapposäilömisellä raaka-aine rikkaammaksi

Luontaisen maitohappokäymisen avulla säilöminen on vuosisatoja vanha elintarvikkeiden säilöntätapa. Kasvikunnan tuotteiden säilönnässä maitohappokäyminen on kokenut uuden tulemisen viime vuosina, kun kuluttajat ovat alkaneet kiinnostua ruokavalionsa terveellisyydestä yhä enemmän.

Tuore valkokaali on hyvä C-vitamiinin, fooliohapon, kalsiumin ja raudan lähde. Hapankaalissa on jäljellä suurin osa näistä hyvistä ravintoaineista ja lisäksi B-ryhmän vitamiinien (tiamiini, riboflaviini, niasiini) pitoisuudet ovat mikrobitoiminnan tuloksena jopa suuremmat kuin tuoreessa kaalissa. Lisäksi kaalissa ja hapankaalissa on isotiosyanaatteja, jotka estävät haitallisten bakteerien ja sienten kasvua ruuansulatuskanavassa.

Sano ei ruuansulatus-vaikeuksille ja väsymykselle!

Hapankaali on paremmin sulavaa kuin tuoreet kasvikset ja sopii sellaisillekin henkilöille, joiden ruuansulatukselle tuore kaali aiheuttaa ongelmia. Hapankaalin happamuus myös tasapainoittaa vatsan happamuutta. Hapankaali sisältää runsaasti ravintokuitua, joka on suurimmalta osaltaan vesiliukoista, geeliytyvää kuitua, jolla on edullinen vaikutus mm. veren sokeritasapainon säätelyssä.

Kaalissa esiintyy myös glukosinolaatteja, joiden on osoitettu ehkäisevän syöpää. Kasviksissa esiintyvät kasvissterolit puolestaan alentavat seerumin kolesterolitasoa. Flavonoideilla on todettu positiivinen vaikutus sekä syövän ehkäisyssä että kolesterolitason hallinassa.

Maitohappotuotteet ja terveysvaikutukset

Pastöroimattomissa hapetetuissa kasviksissa on lisäksi elimistölle suotuisia maitohappobakteereita. Nämä ovat samoja bakteereita, joita terveen ihmisen suolistossa on luonnostaan. Suoliston mikrobikasvusto voi kuitenkin olla häiriintynyt esim. antibioottikuurin tai ulkomaan matkan seurauksena ja hapatettuja kasviksia nauttimalla voidaan normaali maitohappobakteerikanta palauttaa suolistoon.

Maitohappobakteerit heikentävät haitallisten pieneliöiden elinolosuhteita tuottamalla ympäristöönsä erilaisia orgaanisia happoja kuten maitohappoa ja etikkahappoa. Muutama ruokalusikaallinen hapankaalia tai hapankaalimehua päivässä riittää aikaansaamaan maitohappobakteerien positiiviset vaikutukset suolistossa. Maitohappobakteerien toiminta pienentää myös tuoreen kaalin haitallisia nitraatti- ja nitriittipitoisuuksia.

On helpompaa ehkäistä kuin parantaa sairauksia, joten on syytä käyttää hyväkseen maitohappokäyneiden kasvisten terveyttä edistävät vaikutukset.